News

Wat hebben kristallen, glas en DNA gemeen?

Het zijn allemaal innovatieve nieuwe manieren om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar het opslaan van grote hoeveelheden gegevens, zegt Nick Powling van Exertis Hammer.

 

IDC, die gegevensgroei jarenlang heeft voorspeld, zegt dat het digitale universum zou kunnen groeien tot meer dan 160 zettabytes (ZB) aan gegevens tegen 2025.

 

Het wordt in niet geringe mate gevoed door de opkomst van de vele sociale en mobiele activiteiten. Volgens StorageCraft, in haar Big Data Report, zal dit jaar het totale aantal e-mails (zakelijk en consumenten) dat per dag wordt verzonden meer dan 281 miljard bedragen. Tegen 2022 zal het meer dan333 miljard euro bedragen. 

 

Tel daarbij de gegevens op die worden gegenereerd door het Internet van de Dingen - waar verbonden apparaten in het hele huis digitale informatie uitwisselen - en die projectie van 160ZB lijkt gemakkelijk haalbaar.

 

Aangezien de hoeveelheid gegevens blijft toenemen, is het een uitdaging voor de opslagsector om manieren te vinden om aan de vraag naar opslag van gegevens te voldoen. "De huidige infrastructuur kan slechts een fractie van de komende stortvloed aan gegevens aan, die naar verwachting tegen 2040 al het silicium zal verbruiken dat geschikt is voor microchips", aldus Wired.

 

Weliswaar zullen niet alle gegenereerde gegevens lang of zelfs helemaal niet worden bewaard, zegt Spectra Logic in zijn Digital Data Storage Outlook 2018, maar toch is de opslagsector voortdurend op zoek naar innovatieve manieren om ervoor te zorgen dat datacenters de capaciteit bezitten die ze nodig hebben.

 

Producenten zoals WD, Toshiba en Seagate bieden reeds harde schijven met een capaciteit van 14 TB (met 16 TB in het verschiet) en harde schijven met een capaciteit van 12 TB aan op de zakelijke markt, en Spectra Logic schat dat SSD's tot 2020 een hoge groei zullen doormaken tegen het moment dat de schijvenindustrie naar eigen zeggen een unieke markt zal bedienen, voornamelijk grote IT-winkels en cloudaanbieders. "Naarmate de hoeveelheid gegevens toeneemt, is aanzienlijke innovatie nodig op het gebied van opslag om te voldoen aan de vereisten inzake capaciteit, prestaties en begroting", aldus Nathan Thompson, CEO van Spectra Logic.

 

Dit wordt allemaal aangepakt via innovatieve manieren om gegevens op te slaan met behulp van conventionele media en het vinden van nieuwe manieren om grote hoeveelheden op te slaan in een kleine ruimte.

 

In de eerste optie bekijkt Microsoft's Project Natick bijvoorbeeld of het mogelijk is om datacenters onder water te bouwen. Het vermindert de noodzaak om een geschikte locatie op het land te vinden en biedt een geweldige manier om de centra koel te houden. Dan is er nog de door IJsland voorgestelde wolkenkrabber van gegevens die, met een hol midden, een koelingsluchtstroom zou genereren.

 

Maar het zijn de nieuwe media-opties die echt spannend zijn en waar we al wat echt origineel denken bemerken. Kristallen en DNA worden bijvoorbeeld allemaal aangeprezen als toekomstige oplossingen voor gegevensopslag.

 

Het idee om gegevens op DNA op te slaan is niet zo nieuw, maar het is nog in ontwikkeling. Het potentieel is echter enorm. "DNA heeft een informatie-opslagdensiteit die meerdere ordes van grootte hoger is dan welke andere bekende opslagtechnologie dan ook," zegt Victor Zhirnov, hoofdwetenschapper van de Semiconductor Research Corporation, die in | wordt vermeld. Een gram DNA kan ruwweg 1ZB aan gegevens bevatten en vier gram kan alle in een jaar gecreëerde gegevens bevatten. De uitdaging voor de industrie bestaat erin manieren te vinden om deze gegevens uit grote DNA-opslagplaatsen op te halen.

 

Ondertussen kijken vernieuwers naar het gebruik van kristallen als opslagmedium. "Nano-formaat zoutkristallen, gecodeerd met gegevens met behulp van het licht van een laser, zouden de volgende gegevensopslagtechnologie naar keuze kunnen zijn", aldus Phys Org.

 

Wat nog meer? Holografische opslag is een zich ontwikkelende technologie die gebruik maakt van de volledige diepte van standaardschijven (in tegenstelling tot alleen het oppervlak) en gegevens op meerdere niveaus veilig kan opslaan voor iets meer dan 50 jaar.


En 5D glasschijven; een prototype ter grootte van een munt van twee pond die 360TB aan gegevens kan bevatten en extreme hitte tot 190°C kan weerstaan is reeds gecreëerd, en het team erachter gelooft dat de gegevens op deze schijven miljarden jaren kunnen worden bewaard. Hitachi heeft ook een 5D-glas dataschijf geproduceerd. Het maakt gebruik van binaire code en een 2 mm dik stuk kwartsglas van 2.54 cm² kan 40 MB aan gegevens bevatten.

 

Alle baanbrekende dingen. Maar laten we ook de oudere manieren om gegevens op te slaan niet vergeten. De CEO van Quantum zegt dat de band nog een groeiende behoefte is in de videobewaking, media en amusementsmarkten. Sony heeft een magnetische cassetteband ontwikkeld die 148 GB per vierkante centimeter kan bevatten. Het gebruikt een techniek die sputterdepositie wordt genoemd waar de argonionen op de polymeerfilm worden afgeschoten om een laag van fijne magnetische kristallen te creëren.

 

Wat uw opslagbehoeften ook zijn - tape voor diepe archivering of HDD's en SSD's voor de Big Data-vereisten van vandaag - Exertis Hammer kan u de oplossingen bieden en inzicht geven in marktontwikkelingen.

Source: Exertis Hammer
Published Date: 27/11/2018

Back to News