News

Warmte of magnetron..... welke wint de race met opslagcapaciteit?

Twee technologieën, die in de afgelopen jaren zijn ontwikkeld, zijn onlangs op de markt gekomen. Beide beloven een snelle toename van de capaciteit van de harde schijf, maar kunnen beide worden volgehouden, of zal er één triomfantelijk uit de bus komen?

Heat-assisted magnetic recording (HAMR) wordt ontwikkeld door Seagate, terwijl Toshiba investeert in microgolf-geassisteerde magnetische opname (MAMR).

MAMR wordt ook onafhankelijk ontwikkeld door Western Digital nadat het in 2017 is overgestapt van het nastreven van HAMR. "MAMR is een van de twee energieondersteunde technologieën die Western Digital al jaren ontwikkelt. Het bedrijf heeft onlangs een doorbraak in materiaal en proces geïnnoveerd die de vereiste betrouwbare en voorspelbare prestaties levert, evenals de maakbaarheid om de oppervlaktedichtheid en kostenverbeteringen te versnellen tot een geschat gemiddelde van 15% per jaar.

"Ontwikkelingen in de andere energieondersteunde technologie, in het bijzonder HAMR, stellen ons voor nieuwe uitdagingen op het gebied van materiaalwetenschap en betrouwbaarheid die geen rol spelen in MAMR. Alleen MAMR toont de betrouwbaarheid en het kostenprofiel dat voldoet aan de eisen van de exploitanten van datacentra.

Zoals de naam al aangeeft, gebruikt HAMR warmte om de hoeveelheid gegevens die op harde schijven kunnen worden opgeslagen te vergroten. De schijfoppervlakken worden tijdens het schrijven verwarmd, waardoor ze ontvankelijker zijn en gegevens op kleinere segmenten kunnen worden opgeslagen.

Zoals Mark Re, Chief Technology Officer van Seagate, verklaarde: "HAMR is een technologie die is ontworpen om de volgende grote toename van de hoeveelheid gegevens die op een harde schijf kan worden opgeslagen, mogelijk te maken. Het maakt gebruik van een nieuw soort media-magnetische technologie op elke schijf die ervoor zorgt dat databits, of korrels, kleiner en dichter opeengepakt kunnen worden dan ooit, terwijl ze magnetisch stabiel blijven. Een kleine laserdiode die aan elke opnamekop is bevestigd, verwarmt een klein plekje op de schijf, waardoor de opnamekop de magnetische polariteit van elk zeer stabiel bit kan omdraaien, waardoor gegevens kunnen worden geschreven.

Seagate zegt dat het al HAMR-drives verzendt en volgens het register "Seagate heeft een koers uitgezet om in 2023 een 48TB schijfstation te leveren met behulp van zijn HAMR-technologie, waarbij de oppervlaktedichtheid om de 30 maanden wordt verdubbeld, wat betekent dat 100TB mogelijk zou kunnen zijn tegen 2025/26".

MAMR is een veel eenvoudigere technologie om te implementeren dan HAMR, zegt solution engineer David Wachenschwanz. Dankzij MAMR voorspelt WD dat we over ongeveer 10 jaar 100TB schijven zullen zien.

Het feit dat Seagate zijn toekomst heeft gekoppeld aan de HAMR-mast, waarbij Toshiba een MAMR-alternatief nastreeft, is interessant. Dat WD van de ene naar de andere is overgeschakeld, stelt de vraag welke de opslagcapaciteitswedloop zal winnen; warmte of magnetron? Cruciaal, wat betekent dit alles voor de toekomst van de HDD-markt?

Eén ding is zeker: Exertis Hammer zal een oogje in het zeil houden op de twee technologieën en het best geplaatst zijn om inzicht en advies te geven. Praat vandaag nog met uw accountmanager.

Source: Hammer
Published Date: 18/03/2019

Back to News